De extra cursusdag (4-de dag) wordt gegeven als vervolg op de 3-daagse cursus tweegesprek.  De dag staat open voor iedereen die de 3-daagse cursus heeft gevolgd of op een andere wijze ervaring heeft met het tweegesprek.

Extra cursusdag

Toen we een televisieprogramma zagen, waarin haar methode werd aangekondigd, waren we enthousiast. Toen we haar boek lazen, ‘Houd me vast’ waren verkocht. Sue Johnson heeft met haar methode Emotionally Focussed Therapy (EFT) voor een doorbraak gezorgd in onze visie op relateren.

Je relatie en hechting.

In haar boek legt ze een wetenschappelijk verband tussen de manier waarop we in onze jeugd hechting hebben ervaren en de manier waarop we ons in onze relatie hechten. De hechtingspatronen zijn één op één herkenbaar.

Tijdens strubbelingen in de relatie komen we al snel in een draaikolk terecht. De ander raakt jouw pijnplek en door jouw reactie daarop, raak je de pijnplek van de ander. Je ervaart de ander als ‘dader’ en jezelf als ‘slachtoffer’. Door je (vaak begrijpelijke) reactie word je zelf dader en de ander voelt zich slachtoffer. En ‘in no time’ ben je aan het pingpongen en zeg je dingen, of doe je dingen, waar je later spijt van hebt. Je bent allebei slachtoffer én dader tegelijk.

Tweegesprek

Het tweegesprek biedt een uitstekende structuur om elkaars pijnplekken de ontdekken, de achterliggende (hechtings-) pijn te herkennen, en tot inzicht te komen hoe voortaan uit die draaikolk te blijven.

“Relateren”, zegt Sue Johnson, “is weten dat de ander er voor je is, als je hem/haar nodig hebt”. Relateren gaat dus over ‘betrouwbaarheid’. Behalve door Sue Johnson hebben we ons voor deze cursusdag laten inspireren door het boek ‘The speed of trust’ van Stephen Covey Jr. Dit boek gaat over: hoe ben ik betrouwbaar, in mijn relatie, naar mijn kinderen, op mijn werk en tegenover iedereen om me heen.

Betrouwbaarheid in de relatie.

In deze cursusdag leren we je de theorie van Sue Johnson en koppelen we dat aan ‘hoe betrouwbaar te zijn in de relatie’. We gebruiken het tweegesprek om deze fascinerende en bevrijdende ontdekkingstocht samen met je partner te maken. Deze cursusdag is een verrijking voor iedere relatie, met of zonder strubbelingen.